Duurzame kleding, fair fashion, slow fashion, ethical fashion, eerlijke kleding… Allemaal termen voor kleding die onder eerlijke omstandigheden is gemaakt en die de natuur zo min mogelijk belast. En dat is super! Maar hoe weet je tijdens het shoppen nou of kleding duurzaam is? En waar koop je duurzame kleding eigenlijk? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Check de materialen
Als eerste kun je kijken naar het materiaal waar de kleding van is gemaakt. Biologisch katoen is bijvoorbeeld veel beter voor het milieu doordat er 91% minder water wordt verbruikt en er geen giftige middelen nodig zijn om de katoenplant te verbouwen. Daarnaast krijgen ook de meeste biologisch katoen-boeren een eerlijke prijs voor hun waar. Met recht een duurzaam materiaal. Zo zijn er nog meer.
Deze materialen zijn WEL duurzaam
- Biologisch katoen (let op het GOTS-keurmerk!)
- Hennep
- Linnen
- Lyocell/tencel
- EcoVero
- Duurzaam geproduceerd bamboe
Dit zijn de meest voorkomende, er zijn er meer!
De shirts van Yogashirt.nl zijn gemaakt van biokatoen en/of bamboe.
Het leuke is dat er steeds meer nieuwe materialen komen waar kleding en schoenen van worden gemaakt. Heb je al eens gehoord van Piñatex, leer gemaakt van ananas? Of stoffen die gemaakt worden van sinaasappelschillen, kokosnoot of zeewier? Te gekke ontwikkelingen – mits ze de voedselvoorziening niet in de weg zitten natuurlijk.
Deze materialen zijn NIET duurzaam
- Katoen
- Viscose
- Polyester
- Rayon
- Wol
- Gerecycled plastic (het is beter dan niet-gerecycled, maar het is nog steeds niet biologisch afbreekbaar)
- Leer
- Vegan leer
Over die laatste ben je misschien verbaasd. Hoewel vegan leer lief is voor dieren, is het gemaakt van pvc (olie) en dat is belastend van het milieu. Leer dat gemaakt is van fruit is wel een dier- én ecovriendelijk alternatief!
Tip 2: Check waar komt de kleding vandaan komt
Het tweede aspect dat kleding duurzaam maakt, is of de mensen in de productieketen een eerlijk loon krijgen en onder veilige omstandigheden kunnen werken. Bedrijven die eerlijke kleding maken, zijn transparant over hun productieprocessen. En bedrijven die niet transparant zijn… Tja, trek zelf je conclusies.
Het Fairtrade-keurmerk is een uitstekende indicatie. Ook de Fair Wear Foundation is een goed startpunt als je wilt weten of modeketens hun personeel en leveranciers eerlijk behandelen. Zij evalueren jaarlijks een groot aantal fabrikanten en de rapporten kun je lezen op hun website.
- Als bedrijven open zijn over hun productieprocessen is de kans groot dat ze eerlijk te werk gaan.
- Als kleding in Europa wordt geproduceerd, is de kans groot dat dit onder eerlijke omstandigheden gebeurt.
- Zelfgemaakte kleding uit Nederland is misschien wel de beste garantie. Ik heb bijvoorbeeld ooit een ultracomortabele joggingbroek op maat laten maken door Pixie en ook Relax’m Mode maakt prachtige kleding, voor zowel kinderen als volwassenen.
Vraag in de winkel eens waar de kleding wordt gemaakt. Misschien levert het je niet direct een duurzaam kledingstuk op, maar je zet winkels wel op scherp dat hier vraag naar is.
Lees hier waar de shirts van Yogashirt.nl vandaan komen.
Tip 3: Hier shop je duurzame kleding
Je weet nu dat je kunt letten op de materialen en de herkomst van de kleding. En misschien denk je nu wel: maar alle kleding die ik zie is helemaal niet duurzaam gemaakt! Dat kan, want het overgrote deel van de kleding wordt helaas niet eerlijk geproduceerd en het duurzame aanbod is klein. Maar geen zorgen! Het aanbod groeit hard en ik heb een aantal tips voor je waar je dit aanbod kunt vinden:
Er zijn allerlei mooie platforms die het aanbod fair fashion verzamelen. Kijk bijvoorbeeld eens op:
Eerlijk Winkelen – check ook hun app, waarin je per stad kunt zien waar de duurzame winkels zitten
Project CeCe – je kunt direct op hun website shoppen en wordt daarna doorgelinkt naar de relevante webshop
Shop like you give a damn – een site met bijna 8000 duurzame fashion items van verschillende merken
KouweKleren – Hermien maakt je wegwijs in slow fashion-land en schrijft daar ook toffe blogs over.
Yogashirt.nl – duurzame en betaalbare yogashirts. Maar dat wist je inmiddels wel, toch? 😉
Zo zijn er nog meer platforms en webshops, google maar eens op ‘duurzame kleding’ of ‘eerlijke mode’ en je komt van alles tegen.
Bonustip: laat je niet (af)leiden door greenwashing
Groen, eco, bewust, puur, natuurlijk… Marketingafdelingen weten wel raad met mooie woorden. Laat je echter niet van de wijs brengen. Als je naar het label van een ‘eco kledingstuk’ zie je misschien dat het voor 50% gemaakt is van biologisch katoen i.p.v. 100%. En ook al zijn de materialen van de Conscious-collectie van de H&M en de Wellness-collectie van de Primark duurzamer, de kleding wordt en masse geproduceerd onder slechte omstandigheden in lagelonenlanden. Natuurlijk is elke groene stap er één, maar het label ‘eerlijke kleding’ verdient het mijns inziens (nog) niet. Val dus niet voor greenwashing en gebruik je gezonde verstand.
Happy fair shopping!