Waarom mijn webshop niet meedoet aan Black Friday

Ben jij er al klaar voor? De allerscherpste deals en spotgoedkope kleding? Zo ja, dan wens ik je veel shopplezier – en dat meen ik: ieder zijn ding. Mijn webshop doet echter niet mee aan Black Friday, Cyber Monday of het hele jaar door uitverkoop. Dit is waarom.

Wie betaalt de prijs?

Ik dacht vroeger dat de uitverkoop bedoeld was voor artikelen die niet zo goed verkochten, of die aan het einde van het seizoen nog waren overgebleven. Niets is minder waar. Kledingmerken kopen speciaal voorraad in voor de sale. Dat betekent dat deze kleding voor goedkopere prijzen wordt ingekocht om toch nog winst te kunnen maken. Het moet ergens vandaan komen.

Natuurlijk zullen de merken zelf ook een deel van de lagere marge voor hun rekening nemen, maar ook leveranciers worden onder druk worden gezet om tegen nog lagere tarieven te leveren. Goedkoper betekent dan meestal grondstoffen die het milieu zwaarder belasten, een kwalitatief minder goed eindproduct en zo goedkoop mogelijke arbeid. Voor Black Friday, de dag van het jaar waarop alles net niet gratis wordt weggegeven, is die druk alleen maar hoger. Het zijn vaak de leveranciers uit de lagelonenlanden die de echte prijs betalen.

De prijsopbouw van mijn shirts

  1. Ze zijn gemaakt van milieuvriendelijk bamboe en biokatoen (wat duurzamer maar ook iets duurder is dan bijvoorbeeld polyester en ‘gewoon’ katoen)
  2. De werknemers in het productieproces werken onder eerlijke omstandigheden.
  3. Ik probeer alles zo eerlijk en duurzaam mogelijk aan te pakken, van de verpakkingsmaterialen tot de hangtags en van de flyers tot de bank waarmee ik zaken doe. Want ik vind dat we met zijn allen beter voor onze mooie planeet en haar bewoners moeten zorgen. Dat doe ik wel zo slim mogelijk, zodat de prijs betaalbaar blijft.
  4. Als laatste maak ik winst. Een normale winst waar ik een gemiddeld inkomen uit haal.

Fair fashion, fair price

Als ik dan alles bij elkaar optel kom ik uit op de prijzen die ik hanteer. Je koopt bij mij altijd fair fashion voor een fair price. En dan krijg je een hoogwaardig, tof yogashirt dat jarenlang meegaat.

Stel jezelf nu eens de vraag hoe de prijzen van die geweldige aanbiedingen tot stand zijn gekomen….

Af en toe krijg je trouwens wél korting bij mij. Dat doe ik om vaste klanten een cadeautje te geven of om interesse in mijn bedrijf te waarderen (schrijf je hieronder bijvoorbeeld in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief, dat waardeer ik enorm!). Dan maakt het me niet uit dat deze korting uit mijn eigen marge komt, want ik ben blij met de support die ik krijg en dat wil ik graag laten merken! Duurzaamheid is iets dat we samen doen.

Veel mensen vinden de laagste prijs erg belangrijk als ze shoppen. Dat snap ik, zeker als het aanbod er volop is. Toch pleit ik voor een duurzame benadering en extreem hoge kortingen passen daar niet bij, of je nu H&M heet of een kleine ondernemer bent zoals ik. Wat daar wel bij past zijn milieuvriendelijke materialen, eerlijke beloning en een hoge kwaliteit. Eerlijk kost misschien iets meer, maar het duurt ook het langst.

Hoe denk jij over Black Friday en korting? Ik ben benieuwd, laat hieronder je reactie achter.

0
    0
    Je winkelmandje
    Je winkelmandje is leegterug naar de shop